Jouw bedrijf gebruikt binnen 10 jaar ook blockchain, hier lees je waarom:

Bijna tien jaar geleden schreef Satoshi Nakamoto, de maker van Bitcoin, een acht pagina’s tellend onderzoeksdocument waarin wordt beschreven hoe geld gedecentraliseerd kan worden (via Bitcoin). In die tijd begrepen niet veel mensen het potentieel dat die acht pagina’s in zich verborgen hielden.

Nee, ik heb het niet over het decentraliseren van geld. Ik doel op de decentralisatie zelf. Op die acht pagina’s legde Nakamoto niet alleen uit hoe we de controle over ons geld kunnen terugwinnen – hij bood ook een nieuwe manier aan voor vreemden om veilig met elkaar samen te werken.

Je bent misschien mensen tegengekomen die het potentieel van blockchains ontkennen en je vertellen om niet in de hype te kruipen. Mijn advies: let niet te veel op hen. De bedrijven die zich niet aanpassen aan de gedecentraliseerde wereld van de toekomst, worden binnenkort bedrijven uit het verleden.

In dit artikel bespreek ik vijf verschillende manieren waarop blockchain in minder dan tien jaar in uw bedrijf past. Dus laten we beginnen met de basis: wat is blockchain precies? Simpel gezegd, een blockchain is een database. Het is een steeds groter wordende database van verschillende soorten gegevens en heeft vrij opmerkelijke eigenschappen:

Nadat gegevens in de database zijn opgeslagen kunnen deze nooit worden gewijzigd of verwijderd. Elk record op een blockchain is dus voor altijd vastgelegd. Geen enkele persoon of organisatie onderhoudt de database. De database is voor iedereen inzichtelijk en alle deelnemers hebben een kopie.  Om te begrijpen hoe verschillende mensen in staat zijn om hun kopieën van de database gesynchroniseerd te houden met die van anderen, stel je dit eens voor:

Er zijn tien personen in een netwerk. Iedereen zit met een lege map en een lege pagina ervoor. Wanneer iemand iets belangrijks in het netwerk doet, zoals het overboeken van geld, kondigen ze het iedereen in het netwerk aan.

Iedereen noteert elke aankondiging op hun pagina totdat hun pagina’s vol zijn. Als ze vol zijn, moet iedereen de inhoud van zijn pagina verzegelen door een wiskundige puzzel op te lossen. Het oplossen van een wiskundige puzzel verifieert dat de pagina van iedereen dezelfde inhoud heeft en zorgt ervoor dat deze nooit meer gewijzigd kan worden. Wie zijn of haar pagina als eerste dicht, wordt beloond met een prijs (een hoeveelheid bitcoin) omdat men meedeed. Dit noemen we minen. Nadat de pagina is verzegeld, wordt deze aan de map toegevoegd. Er wordt een nieuwe pagina uitgebracht en het proces gaat voor altijd door. Naarmate de tijd verstrijkt, worden deze pagina’s (blokken) die belangrijke records (transacties) bevatten toegevoegd aan de map (keten) en vormen zo de database (blockchain).

Vanwege zijn unieke eigenschappen kan blockchain-technologie worden gebruikt in veel verschillende industrieën, variërend van bankieren en boekhouden tot de entertainmentindustrie.

Hieronder bespreken we vijf verschillende manieren waarop blockchain uw bedrijf zal beïnvloeden.

1) Contracten

Hoe noem je een bedrijf dat geen “zaken doet”?
Blockchain zal grote invloed hebben op de manier waarop organisaties met elkaar omgaan. Zaken doen betekent transacties met andere partijen om iets te faciliteren dat alleen niet mogelijk zou zijn. In een dergelijke opstelling moeten de twee organisaties zeker weten dat ze elkaar kunnen vertrouwen.

Nu wordt deze vertrouwensrelatie geboden door een contract met voorwaarden. Wanneer een partij zich niet houdt aan de beloften die in het contract worden genoemd, kan deze worden afgedwongen door de wet. Dit kan resulteren in een langdurig en kostbaar proces. Dus in veel gevallen is het niet de moeite waard om naar de rechtbank te gaan vanwege een contractbreuk.

Met behulp van blockchain-technologie kunnen veel van deze contracten worden omgezet in slimme contracten. In tegenstelling tot conventionele contracten, bestaan ​​slimme contracten uit softwarecode en worden ze uitgevoerd door het blockchain-netwerk. Het mooie van deze slimme contracten is dat ze niet kunnen worden aangepast nadat ze zijn geïmplementeerd, waardoor geen enkele partij in een deal kan weglopen zonder hun steentje bij te dragen.

Slimme contracten, geschreven in code op de blockchain, zijn contracten die volledig onveranderbaar zijn nadat ze zijn geactiveerd.

Stel je voor dat je in een band zit en je muziek aan iemand wilt verkopen, dat betekent dat je een audiobestand moet overzetten. Hoe weet u zeker dat de koper ervoor betaalt nadat hij deze heeft ontvangen? Tegelijkertijd kan de koper ook sceptisch zijn en denken dat je het audiobestand niet zult verzenden als ze de betaling eerst doen. Een slim contract zorgt ervoor dat zodra de koper het geld heeft overgemaakt, het audiobestand onmiddellijk naar de koper wordt verzonden. Eenmaal ingezet, kan niemand het contract stopzetten om te worden uitgevoerd. Dus beide partijen kunnen de code vertrouwen. Een veel voorkomend probleem nu bij muziek, entreekaartjes en bijvoorbeeld films. Maar dit is bij alles toe te passen wat van digitale waarde is of een digitale stempel heeft.

2) Betalingen

Als uw bedrijf betalingstransacties tussen landen vereist, zijn blockchains ook handig. Een van de grootste beloften van blockchain is dat het op een dag geld zal vervangen. Dit zou natuurlijk een dergelijke radicale verandering met zich meebrengen dat het jaren, zo niet decennia zal duren. Maar nu kunnen we al wel blockchains gebruiken om geld over de hele wereld over te maken binnen enkele minuten, in plaats van dagen.

Een van de voordelen van gedecentraliseerd geld is dat betalingen rechtstreeks kunnen worden overgedragen tussen gelijken, zonder tussenpersonen zoals banken, die het proces vertragen. Gezien dit, zullen grensoverschrijdende transacties ongetwijfeld een onderdeel van uw bedrijf zijn dat blockchain zal innemen.

3) Werven

Deskundigen voorspellen dat robots op een dag onze taken zullen overnemen. Maar tot die dag komt, hebben CEO’s overal nog steeds mensen nodig om hun bedrijf te runnen.

In tegenstelling tot robots komen mensen echter niet met handelsmerken of reputatiebadges. Dat is de reden waarom het vinden van de juiste werknemers voor uw bedrijf een ontmoedigende taak kan zijn.

Maar wat als informatie over mogelijke nieuwe medewerkers openbaar werd? Zoals onderzocht in dit artikel, kunnen blockchains de weg vrijmaken voor sneller, goedkoper en betrouwbare referentiecontroles. Elke persoon zou een spoor van feedback hebben dat in de loop van zijn loopbaan zal worden verzameld door voormalige werkgevers. Dit zou nieuwe werkgevers in staat stellen om hun trackrecord snel te herzien en te beslissen of deze persoon de juiste match zou zijn voor de baan.

Handig genoeg voor de nieuwe werkgever, maar wat gebeurt er als dit spoor onjuiste informatie bevat? Stel dat je vorige baas een hatelijke, vreselijke persoon was – word je dan voor altijd achtervolgd door hun negatieve feedback?

Om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt, moet het referentiesysteem tweerichtingsverkeer zijn. Op deze manier kunnen werknemers hun werkgevers en indien nodig ook elkaar beoordelen. Een slechte beoordeling van een werkgever met een slechte reputatie in het systeem zal minder zwaar wegen dan iemand die betrouwbaar is gebleken.

Hier kan je gelijk een koppeling leggen naar gedecentraliseerd reputatiemanagement. Iets waar internetbedrijven hun bestaansrecht aan ontlenen.

4) Cloudopslag

Als u een bedrijf hebt, is de kans groot dat bedrijfsgegevens in de cloud zijn opgeslagen. Volgens een recent rapport van cloudserviceprovider BCSG wenden een groeiend aantal kleine en middelgrote bedrijven zich tot cloud computing. Momenteel heeft 64% van de eigenaren van kleine bedrijven gemiddeld drie cloud-oplossingen geïnstalleerd, die naar verwachting in de komende drie jaar zullen toenemen met circa 75%.

Blockchains spelen een grote rol bij het decentraliseren van cloudopslag omdat ze vreemden in staat stellen met elkaar samen te werken. In plaats van het opslaan van bestanden op één gecentraliseerde server, kunt u uw bestanden op duizenden apparaten over de hele wereld opslaan.

Zo werkt het: elk bestand dat je uploadt, zal in verschillende kleine stukjes worden verdeeld en elk van deze deeltjes zal op verschillende apparaten in het netwerk worden opgeslagen. Welk specifieke deeltje wordt opgeslagen en op welk bepaald apparaat wordt op de blockchain geregistreerd. Als u dat bestand moet ophalen, zal het systeem het voor u samenstellen op basis van deze informatie.

Uw gegevens zullen nog veiliger zijn in een gedecentraliseerde opslag dan de cloudopslag. Terwijl de gecentraliseerde cloudopslag uw bestand opslaat op verschillende back-ups, zal de gedecentraliseerde opslag uw gegevens op een nog groter aantal apparaten houden, waardoor de betrouwbaarheid toeneemt.

Ook in gecentraliseerde systemen hangt de sterkte van het systeem af van hoe veilig de servers van één bedrijf zijn. Met behulp van gedecentraliseerde netwerken is er niet slechts één apparaat met het volledige bestand, waardoor het voor hackers praktisch onmogelijk wordt om de gegevens te verkrijgen.

5) Minder hiërarchie, beter bestuur

Bedrijven zullen gedijen in een omgeving waar de macht niet beperkt is tot een paar, maar toch zijn organisaties vaak gestructureerd.

Deze huidige gezagsstructuren zijn het resultaat van inefficiënties bij het coördineren van een groot publiek. Blockchain zelf is geen nieuwe technologie – het is slechts een combinatie van technologieën die we al tientallen jaren hebben: peer-to-peernetwerken, boekhouding en cryptografie. Op dezelfde manier bestaan ​​de oplossingen bovenop blockchains uit verschillende bewegende delen die prachtig samenwerken.

Door een combinatie van slimme contracten bovenop de blockchain te gebruiken, kunnen communities een governance zonder hiërarchie hebben. Het is zeer waarschijnlijk dat uw bedrijf binnenkort bijna nul bureaucratie zal hebben en dat alle belangrijke beslissingen die van invloed zijn op de organisatie als geheel, kunnen worden genomen via een transparant stemproces dat wordt uitgevoerd op een blockchain.

Elk voorstel wordt ingediend in de vorm van een slim contract waarop iedereen kan stemmen. Als wordt voldaan aan de drempel die is vastgesteld in de statuten van het bedrijf, wordt het voorstel goedgekeurd en kunnen verdere stappen worden gezet.

Daarnaast kan je functiescheiding door mensen permissie te verlenen voor raadplegen van bepaalde informatie, of autorisatie te geven voor transacties.


Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *